Salou MagazineBanda musical

www.saloumagazine.com | Salou, Divendres 26 d'Agost 2016

 

MANDALA: CERCLE, RODA O TOTALITAT

MANDALA: CERCLE, RODA O TOTALITAT

07/03/2010 | ANNA PASTOR | SALUT

El racó de la salut (17)

mandala: m [o f] sànscrit ART Figura geomètrica de desenvolupament concèntric i forma simètrica en què tot equidista i se subordina respecte a un punt axial, utilitzada per la seva significació mística i simbòlica, tant en l'edificació arquitectònica com en les produccions plàstiques budistes. (Gran Diccionari de la Llengua Catalana)

Més enllà de la seva definició com a paraula, per a les antigues cultures de l'Índia (que és on s' originen), les cèltiques, els aborígens australians i d' altres com les dels maies o dels asteques (calendari solar), els Mandala representen un centre energètic d'equilibri i purificació que ajuda a transformar l' entorn, la ment, les emocions i els pensaments.

Al Tibet, el monjos dibuixen durant dies i fins i tot setmanes un mandala de sorra de colors al terra i, quan ja està acabat, senzillament l'esborren per demostrar que tot és efímer, que res no té permanència, que tot marxa i s'acaba, que el goig rau només en la realització i no necessita la recompensa dels resultats.

Són també definits com a diagrames del cosmos, geometria sagrada segons la Càbala. Constitueixen en si mateixos un sistema que conté un espai sagrat, que es va propagar per totes les cultures orientals i entre les dels indígenes d'Amèrica.

A Occident, el psicòleg Carl Gustav Jung els va utilitzar en les seves teràpies per trobar la individualitat en l'ésser humà. Sostenia que els Mandala representaven la globalitat de la ment humana, tot emmarcant el conscient i l'inconscient, i que apareixien en els somnis, especialment en casos de conflicte.  De la manera que sigui, ha estat comprovat empíricament que exerceixen un efecte terapèutic i suggereixen una idea d'ordre, de pensament i d'idees superiors, i ens ajuden a sortir del caos.

Pintar mandales ajuda a la concentració i a la relaxació mental. En moltes escoles i centres educatius els nens i les nenes en dibuixen i en pinten en una manifestació del seu estat interior i en un intent de restablir els fragments mentals dispersos a causa de l' activitat diària. Mentre dibuixen i pinten, fan brollar la seva essència creativa i aquest fet els proporciona calma, els ajuda a concentrar-se en la repetició de formes i estructures, i els manté en un silenci creatiu que els apropa al seu propi interior.

mandala 2

Hi ha diferents tècniques i maneres de dibuixar mandales: en dues i tres dimensions, de formes geomètriques, amb figures d'animals, amb cercles, triangles, quadrats, rectangles.... Es poden fer servir per a la meditació o senzillament per fer un exercici diferent dels que estem acostumats a realitzar.
I el millor de tot això és que TOTHOM pot practicar, amb total independència de creences religioses, tendències polítiques o condicions econòmiques!

Beneficis
- Meditació activa, observació.
- Entres en contacte amb la teva pròpia i personal creativitat
- Expresses el teu espai interior
- Expansió de consciència
- Desenvolupes la paciència i la perseverança
- Desperten la imaginació
- Restableixen la calma mental
- Pràctica del SILENCI


Els mandales no són simples dibuixos de coloraines , tots els elements que s'hi integren tenen un significat. Per exemple i simplificant:
Cercle: moviment, l'absolut.
Cor: sol, amor, alegria , unió .
Creu: vida i mort, el conscient i l'inconscient.
Estrella: espiritualitat, llibertat.
Quadrat: estabilitat, equilibri.
Triangle: vitalitat, transformació.

Significat dels colors emprats (també simplificant):
Vermell: sensualitat, passió.
Blanc: puresa, perfecció, il.luminació
Negre: limitació, misteri, renaixement, ignorància
Gris: neutralitat, saviesa.
Taronja: energia, dinamisme, tendresa, valor, ambició

Sempre que ens trobem amb un mandala, ja sigui a propòsit o de forma casual, la nostra ment i les nostres emocions es regiren automàticament, rebem les vibracions dels dissenys i això afecta immediatament el nostre estat d' ànim.

mandala 3

Amb l'arribada de la cultura New Age, els Mandala han tingut molta difusió a nivell global, tot i que es podria dir que han existit des de sempre (als rosetons de les catedrals, a les pintures de les cavernes i fins i tot espontàniament a la mateixa natura). El denominador comú n'és el cercle, a partir del que parteix el focus visual, l'essència. Emmarcats en un quadrat, amb simbologia religiosa, amb propòsits ornamentals o sagrats, arquitectònics o per rituals, el cas és que ens envolten i que els podem fer servir com un exercici de relaxació mental, creatiu o contemplatiu.

Si algú estès interessat en aprofundir en el tema:
http://www.terapiasalternativas.suite101.net  
http://www.educima.com/es-colorear-imagenes-dibujos-foto-mandalas-c125.html  

Darrera actualitzaciˇ ( 07/03/2010 15:30:42 )

Compartir:

Facebook Twitter Google Yahoo Delicious Meneame Rss

comentaris  (0) Comentaris

 

CERCADOR

Cercar

LA FRASE DEL DIA

Els vicis vénen com a passatgers, ens visiten com a hostes i es queden com a amos.

Confuci (551-479 a.C.)

(+ veure'n mÚs)

carretera i manta segon trimestre 2010

programaciotasprimavera

Ajudem a Haití

Publicitat

Descarrega't la revista en Pdf

facebook

 

Qui Som | Contacta | Avisos legals

Copyright ę 2016. Saloumagazine - Revista independent. Tots els drets sˇn reservats. Versiˇ v.1.0